Tribuna viento sur
Voleu que Catalunya sigui un Estat independent en forma de república?
Marti Caussa


Aquesta és la pregunta que el govern català ha promès de sotmetre a referèndum el proper 1 d’octubre. No hi ha pronòstics suficientment fiables per saber quin seria el resultat si es tractés d’un referèndum normal, acceptat per l’Estat espanyol.

Però no serà un referèndum normal, perquè l’Estat espanyol està decidit a impedir-lo. Per això el desafiament fonamental de l’1 d’octubre no és si hi haurà més vots Sí que vots No, sinó si la decisió del govern català i la mobilització popular imposaran el dret a decidir i la democràcia, o bé si el govern espanyol aconseguirà impedir la votació amb una combinació d’amenaces, judicis, repressió i força policial. Si hi ha una votació massiva serà un triomf de la democràcia encara que guanyi el no, perquè per la porta que s’haurà obert entraran nous referèndums imposats per la mobilització popular, a Catalunya i a altres nacions de l’Estat. Si el govern espanyol aconsegueix impedir la votació i no es genera una impressionant i continuada mobilització de protesta, serà una derrota per a la democràcia, dins i fora de Catalunya.

Es tracta d’una batalla estratègica l’abast de la qual he explicat en un altre article. I que no incumbeix només als catalans que volen la independència, sinó a tots els defensors de la democràcia, a Catalunya i a tot l’Estat. Els independentistes de Catalunya haurien de desenvolupar una doble campanya: una per exercir massivament el dret a decidir en aquest referèndum; i una altra perquè el sí a la pregunta sigui majoritari. Els demòcrates de Catalunya (i amb més raó si son sobiranistes) haurien de defensar el dret a decidir el dia 1 d’octubre i anar a votar en consciència fent front a la intransigència i les mesures repressives del govern del PP. I tots els demòcrates de l’Estat haurien de defensar el dret a votar dels catalans i mobilitzar-se contra la repressió de l’Estat, especialment si formen part d’una nacionalitat que també reclama el dret a decidir.

S’esgota el temps de prendre decisions

Quines possibilitats hi ha que les actituds exposades abans siguin dominants? No es pot fer encara un pronòstic fonamentat, perquè les posicions estan evolucionant i hi ha bones notícies, altres de no tan bones i algunes que només se sabran els propers dies.

Avui diumenge dia 11 a les 12 del matí les principals organitzacions independentistes (ANC, Omnium i AMI) han convocat una gran concentració a Montjuïc que serà una primera prova de la seva capacitat de mobilització i servirà per conèixer la seva orientació de campanya de cara a l’1 d’octubre. El dilluns a les 8:30 hi haurà una concentració davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per donar suport a Joan Josep Nuet, diputat de CSQP investigat per haver permès el debat i la votació sobre el referèndum.

Sobre l’orientació de la campanya independentista de moment no hi ha unanimitat. Per exemple, Vicent Partal a VilaWeb opina: “Fins ara els independentistes hem hagut de lluitar pel dret de vot de tothom, dels del sí i dels del no. Ara els independentistes hem de concentrar tots els esforços en la victòria del sí”. Però la CUP està defensant la necessitat d’una doble campanya: una amb tots el qui volen imposar el dret a votar el dia 1 i una altra en defensa del sí.

El dilluns està previst que es conegui el resultat de la votació dels cercles de Podem sobre les tres opcions en debat:

- desentendre’s de qualsevol convocatòria sense acord amb el govern del Partit Popular.

- si aquest acord i reconeixement no és dóna i el Govern de la Generalitat convoca una consulta, Podem

Catalunya participarà d’aquesta convocatòria entenent-la com un acte de mobilització cívica i d’empoderament social.

- malgrat la negativa de l’Estat a reconèixer el dret a decidir, cal exercir-lo de forma sobirana, i per tant Podem Catalunya participarà d’aquesta convocatòria referendària, entenent que cal una participació massiva - del 80% que a Catalunya creu en el dret a decidir- perquè tingui caràcter vinculant.

Després de conèixer la data i la pregunta Albano Dante Fachín, secretari general de podem, va declarar que no poden girar l’esquena al clam majoritari pel dret a decidir i que participaran al referèndum sigui o no vinculant, perquè això darrer dependrà de la participació massiva de la gent. Si aquesta és finalment la posició de Podem es tractarà d’un gran pas endavant.

En canvi la posició de Catalunya en Comú continua essent d’una extrema ambigüitat i no ha obert encara un debat a les seves bases. Xavier Domènech, després de l’anunci de Puigdemont, es va limitar a reclamar a l’executiu català que expliqués “quina és la proposta real i com pensa fer el referèndum”. Tal com diuen Oscar Blanco i Laia Facet en aquesta mateixa revista: “un acte de desobediència i conquesta d’una sobirania com és el dret d’autodeterminació no es pot frivolitzar ni es pot afrontar posant-se de perfil, esperant a veure que proposa el Govern per després treure-li punta”.

El dimarts dia 13 Unidos Podemos presentarà la seva moció de censura contra Rajoy i està clar que l’anunci de la data i la pregunta del referèndum català s’han situat al centre de l’actualitat política, la qual no està ja dominada només per la corrupció; també està clar que, per voluntat expressa del PP, no es tracta d’un referèndum pactat i que no serà considerat legal ni per el govern ni pel Tribunal Constitucional. En aquest assumpte crucial el PP s’ha assegurat el suport no sols d’Albert Rivera, sinó també de Pedro Sánchez, que l’ha considerat un assumpte d’Estat hi ha donat el sí a Rajoy. Fins ara Iglesias ha qualificat el referèndum unilateral com una mobilització legítima que no ha de ser reprimida i ha repetit moltes vegades que si fos president defensaria un referèndum pactat i vinculant. Com més ferm es mostri en aquestes posicions més dura serà la campanya mediàtica contra ell i més difícil serà l’abstenció del PSOE; però és possible que, a més a més de ERC i Bildu, pugui atreure el PDeCAT. Però més enllà dels vots favorables o de les abstencions ha de mostrar si es postula com un president demòcrata que vol una alternativa radical al règim del 78 o com un president de compromís amb aquest règim.

El sentit del vot a Catalunya

Malgrat que encara no sabem com es resoldran els interrogants anteriors, sí que està clar el significat de las actituds front al referèndum del proper 1 d’octubre.

Els defensors de l’abstenció activa o del boicot seran les direccions de PP, C’s, PSC i els seus suports mediàtics. Per a ells la democràcia s’ha de supeditar a la interpretació de la legalitat que estan imposant el PP i el Tribunal Constitucional; i la repressió contra els desobedients estarà justificada.

Els qui aniran a votar, tant si ho fan amb la papereta del sí, com amb la del no, o amb qualsevol altra, seran els defensors actius de la democràcia i del dret a decidir, de la legalitat aprovada pel Parlament de Catalunya. Seran els qui estan d’acord en acceptar el resultat tant si és un sí com un no, però no estan disposats a que els impedeixin votar.

Els qui votaran per la independència seran una part d’aquest darrer grup, sense que ara sigui possible saber si seran majoria o no. No pas tots volen la independència com a solució definitiva; alguns la veuen com un pas necessari per a la federació o confederació en condicions de igualtat. Altres, senzillament, consideren el vot afirmatiu com la millor manera d’enderrocar el règim del 78 i d’obrir un procés constituent a Catalunya i a l’Estat. Molts dels qui votaran afirmativament no són nacionalistes, sinó internacionalistes; i no tenen la menor intenció de fer de crossa del PdeCAT, sinó que són defensors d’un procés constituent popular i d’un pla de xoc de mesures socials que repari els estralls de les polítiques neoliberals sobre les classes populars. Entre tota aquesta gent hi seré jo.

11/06/2017

PD: 11/06/2017/14 h Montjuïc 1 a 0 a favor del referèndum, per gent contingut i entusiasme. Votarem!

Facebook Twitter Telegram RSS

vientosur.info | Diseño y desarrollo en Spip por Freepress S. Coop. Mad.
 
Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual Los contenidos de texto, audio e imagen de esta web están bajo una licencia de Creative Commons