La lluita educa: moviments socials i renovació pedagògica (Presentació del Plural Viento Sur Nº147)

Des de fa unes dècades estem assistint a un autèntic canvi de paradigma global en l’educació. Nico Hirtt, activista i investigador, demostra en el seu ja clàssic estudi “els tres eixos de la mercantilització escolar” com aquests canvis responen a la voluntat d’adequar l’escola a les noves exigències de l’economia capitalista. Des de Oaxaca a Catalunya les reformes que impulsen aquest canvi tenen sempre un mateix guió: desregulació, externalització i privatització.
No són pocs els casos que per produir consens social davant les "inevitables reformes que cal fer per adaptar l’escola al segle XXI", l’etiqueta de "renovació pedagògica" esdevé la pastanaga, la solució màgica i el segell de prestigi que fundacions i administració posen davant els centres, docents, AMPAs i la societat en general perquè, en un context creixent de precarització i desinversió estructural, entrin en competència per uns recursos cada cop més escassos.
En aquesta xerrada volem debatre sobre quina “renovació pedagògica” volem; sobre qui ha estat el protagonista de la mateixa. Volem fer un breu repàs de diferents experiències, passades i presents, on la “renovació pedagògica” ha sorgit de lluites socials concretes per donar diferents respostes a les necessitats i les lluites dels i les de baix. Aquestes experiències difícilment es podran amollar sense desvirtuar-se a etiquetes de prestigi per organitzar el nou mercat educatiu.

A càrrec de:

Rosa Cañadell: Ex-Portaveu d’USTEC · STEs. Membre del Comitè de Suport al MST a Barcelona. Membre de la Comissió Promotora de la ILP per una Nova llei educativa a Catalunya #ilpeducació i membre del SIEC - Seminari Ítaca d’Educació Crítica
Miquel Casanovas Prat: Ha estat mestre d’educació de persones adultes a l’escola Miquel Martí i Pol de Manlleu durant 40 anys, Ex-professor de la Universitat de Vic. Membre del CAS (col·lectius d’acció solidaria) i activista veïnal.
Emili Cortavitarte Carral: professor d’història, militant llibertari, President de la Fundació Salvador Seguí. Ex Portaveu de CGT Ensenyament.

Presenta:
Marc Casanovas redactor de VIENTO SUR

actos Viento Sur
14 de octubre de 2016, 19:00.hs
Barcelona
Ateneu Rebel. Carrer Font Honrada 32-34 (M-L3 parada Poble Sec)Boletín semanal
Recibe en tu correo electrónico los últimos artículos de nuestra revista digital, así como las novedades y eventos
Agenda
actos
Barcelona. 23 de febrero de 2017, 19:00h
MACBA (sala Meier)
actos
Madrid. 24 de febrero de 2017, 10:00h
Más de un centenar de investigadores junto a activistas de la izquierda radical.
Centro Cultural Buenavista, Avenida de los Toreros 5, Madrid. Metro: Diego de León, Manuel Becerra.
actos
Madrid. 25 de febrero de 2017, 10:00h
Más de un centenar de investigadores junto a activistas de la izquierda radical.
Centro Cultural Buenavista, Avenida de los Toreros 5, Madrid. Metro: Diego de León, Manuel Becerra.
foro VIENTO SUR
Ateneu Rebel. 28 de febrero de 2017, 19:00h
C/ Font Honrada, 32-34. (Metro L3, Poble Sec)
Facebook Twitter RSS

vientosur.info | Diseño y desarrollo en Spip por Freepress S. Coop. Mad.
 
Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual Los contenidos de texto, audio e imagen de esta web están bajo una licencia de Creative Commons